Vanuit Afrika, minstens 10 kilo zwaarder...
Door: Angela en Marieke
Blijf op de hoogte en volg Marieke Hoff
01 Oktober 2008 | Malawi, Blantyre
Maandagochtend werden we voor het eerst geconfronteerd met het overlijden van een baby. We keken mee met een keizersnede en het kindje begon niet uit zichzelf met ademen. Het hartje klopte nog wel, maar een half uur reanimeren mocht niet baten. Het maakte wel indruk op ons, zo’n een kindje zo te zien overlijden.
’s Avonds werden we enorm verrast door de manager van de lodge. “Who is Angela?” “Uhm...that’s me.” We kregen een stapel post in onze handen gedrukt. We waren in de wolken met het pakketje van Dianne en Esther met daarin veel groetjes van andere Ichthianen, grappige foto’s en een heerlijke reep chocola!
Dinsdag sliepen we uit tot 6.30 uur om vervolgens op pad te gaan om te kijken of ze ons nog eens 30 dagen in Malawi wilden hebben. Het leek allemaal te gaan lukken binnen een half uurtje, maar het is Afrika, dus dat kan natuurlijk niet. Plots moesten we nog even 5000 kwacha (ongeveer 20 euro) p.p. ophoesten.Daar hadden we niet op gerekend en het zat ook niet meer in onze portemonnee. Op naar de bank, maar natuurlijk (we zijn nog steeds in Afrika), daar waren de pinautomaten buiten werking. Geduld hebben dus. Uiteindelijk (de ochtend was voorbij, we hadden ook niet anders verwacht) kregen we dan de felbegeerde stempels en moeten jullie ons in ieder geval tot 25 oktober missen.
Woensdagochtend werd voor Marieke waarheid waar we al lang op hoopten: zelfstandig een bevalling begeleiden. Het was GAAAF! Het was een meisje, levend en wel.:) Angela mocht het schatje daarna vertroetelen.:) De moeder was Marieke enorm dankbaar; ze hield niet op met ‘zikomo kwambiri’ zeggen.
Donderdag is de polikliniek-dag. Dit keer zagen we ’s ochtends op de Antenatal Clinic elk samen met een Malawiaanse student ‘eigen’ patienten, die we daarna presenteerden aan de arts. ’s Middags op de Gynae Clinic zagen we weer bizarre medische gevallen. Erg veel indruk op Marieke maakte het zien van een vrouw met een vagina boordevol tumormassa. Er was is behandeling meer mogelijk en ze heeft niet lang meer te leven.
Ons dagje werd opgefleurd door onze grote vriend meneer de ik-lijk-op-een-vogelspin-spin. In het toilet waar we ons omkleden...zonder raam om hem doorheen te gooien. Nadat we ons een ochtend groot hadden gehouden (tassen angstvallig goed dicht) smeekte Marieke de congierge om hem alsjeblieft te verwijderen. Ze moest heel erg lang zeuren, heeeel zielig kijken en ontzettend overdrijven voor hij zich liet overhalen. De zin ‘he will eat me!’ deed het ‘m uiteindelijk.
Vrijdag hebben we onszelf weer in ’t groen gehesen voor een dagje OK. De eerste patient was een vrouw met een enorme pelvic organ prolapse (verzakking). Haar uterus hing compleet buiten haar vagina, samen met een deel van de blaas. Het zag eruit alsof er een ballon uit de vagina puilde. We konden onze ogen er haast niet vanaf houden. Dr. Taulo gaf ons een prive-les over pelvic organ prolapse op ’t schoolbord in de operatiekamer. Het duurde niet lang voor we steriel aan tafel stonden, met dr Taulo tussen ons in gepropt. Ondertussen leerden we hem nog een aardig woordje Nederlands: “What are you using now, dr. Taulo?” “A mes?” “No, that’s a schaar.” En tja, leg dan nog maar uit dat je vagina op twee manieren uit kan spreken.
Maandagochtend tijdens de overdracht hoorden we dat een moeder, waarbij vrijdag in ons bijzijn een keizersnede was uitgevoerd, afgelopen weekend is overleden aan complicaties van de operatie. Dit hadden we totaal niet verwacht. Na de operatie ging het zo goed met haar. Ze lag op de operatietafel nog te lachen omdat ze vond dat haar pasgeboren kindje leek op ons, ‘wazungu’s’.
Toen we thuiskwamen moesten we snel omkleden, want er stond ons een avondje in het meest luxueuze restaurant van Blantyre te wachten. Jan-Paul (een Nederlander die al ruim 10 jaar in Engeland woont) en Renate (ook uit Engeland), beide fysiotherapeuten, namen na drie gezellige weken in Kabula Lodge afscheid van ons en andere ‘huisgenoten’. Het eten was fantastisch en het toetje was echt zalig... De ‘Slow death’ vol chocola kon Marieke maar net aan (ze leeft nog :)).
Zaterdagochtend werden we al vroeg opgepikt door Laura om opweg te gaan naar Nyala Park. Voor het eerst in ons leven stonden we oog in oog met giraffen en zebra’s in het wild. Al snel zagen we nog veel meer dieren. Natuurlijk werden we ’s middags weer heerlijk verwend met een lekkere lunch. Toen wisten we nog niet wat ons die avond te wachten stond. We zaten net 5 minuten op de veranda te kletsen, toen de gastvrouw van de lodge ons kwam uitnodigen voor de bruiloft van haar dochter en een jongen uit Wales, die avond. Binnen 20 minuten sonden we met z’n zessen gedoucht en wel klaar om naar een van de duurste hotels in Blantyre te worden gebracht. Zit je daar met een uitgebreid bruiloftsmaal voor je, terwijl we het bruidspaar niet eens bij naam kenden.:) Gelukkig hadden ze de stervetten bedrukt met hun namen. Wat een belevenis. De bruiloft was niet typisch Malawiaans, maar de aankleding van de zaal des te meer; enorm kitch: goud, goud, goud!
Ga je naar Afrika, slik je vitaminepillen omdat je verwacht slecht te eten te zullen krijgen, wordt je in twee dagen compleet vetgemest met het meest luxe eten van Blantyre.
Met onze buik nog vol, stonden we zondagochtend in de Blantyre Baptist Church mee te zingen (voor swingen waren we te Hollands :)) met bekende en onbekende liedjes. Voordat we binnen waren werden we al door verschillende mensen, waaronder de pastor, welkom geheten. Badat we ons hadden voorgesteld werden we door werkelijk de hele kerk welkom geheten: iedereen kwam on een hand geven! Het was een mooie dienst.
Bedankt voor al jullie berichtjes! We zien uit naar jullie reacties!
01 Oktober 2008 - 11:20
Tante Ellen:
Wat bijzonder zelf een bevalling te begeleiden. Wel gelijk leven en dood meemaken. Jullie moeten wel eelt op je hart krijgen/hebben. Ik zat al met tranen in mijn ogen achter de pc.
Vandaag je vader aan de telefoon gehad. Hij wil iets speciaals voor oom Paul (bijna 50) kopen. Het wordt iets voor de motor.
Anouk en vriendinnen gaan optreden. Ik ga als Fiene van de Fitte Vijftigers een "lezing" houden. Oom Paul zou blij zijn met deze aandacht, denk je niet?! -
01 Oktober 2008 - 11:26
Mirjam :
Wat ontzettend leuk weer iets van jullie te lezen! heeel veel plezier en succes :) -
01 Oktober 2008 - 11:37
Esther V. D. :
Zooo...weer heel veel meegemaakt!!Ik zeg het elke keer maar het is zo leuk om alles te lezen!Na het zien van de aapjes vorige keer nu toch meer wild;) Veel plezier, genieten maar!!:D
x Esther -
01 Oktober 2008 - 13:18
Johan En Jeanine:
Wat indrukwekkend allemaal. Fijn dat jullie naast ingrijpende momenten ook heerlijke momenten hebben. Anneloes gaat maandag voor het eerst vliegen. Ze gaat 10 dagen wonen bij een gastgezin in Hongarije voor een studie-opdracht. We denken veel aan jullie. Liefs uit Dirksland. -
01 Oktober 2008 - 14:38
Alide:
Heey Angela!
Wat een geweldige verhalen zeg! Heel boeiend om te lezen!!:D Wel heftig dat je het van dichtbij meemaakt dat baby en ook een moeder overlijden.
Er is gewoon al weer 1 maand voorbij! Over 1 maand kunnen we weer genieten van jouw gezelschap maar tot die tijd veel plezier in Malawi! Gods zegen gewenst!
p.s: heb ook weer een vriend, nu ongeveer een maand:P haha
Liefs Alide(K) -
01 Oktober 2008 - 15:49
Frederik:
Ha die Rieka!
Wat gaaf dat je dat je zelfstandig mag werken!. Het blijft erg leuk om jullie verhalen te lezen! tot over een paar weken. succes nog even :)
groetjes.
Frederik -
01 Oktober 2008 - 17:04
Marleen:
Wauw, meiden wat een bijzondere week hebben jullie meegemaakt. Echt een week van hoogte- en dieptepunten zou ik zo zeggen. Lijkt me erg moeilijk om te horen dat iemand zo onverwachts is overleden na een keizersnee. Maar gelukkig ook een heleboel leuke dingen: gefeliciteerd marieke met je eerste echte wereldburger die je zelf op de wereld hebt mogen zetten (is dat jou ook al gelukt Angela?)!! En natuurlijk die bruiloft, echt gastvrij zeg, dat jullie zo maar uitgenodigd werden. Volgens mij is dat ook wel typisch Afrikaans!
Spreken jullie inmiddels ook al een woordje malawiaans? (Zo te horen begrijpen ze Engels daar ook prima he: haha.. He'll eat me ; P echt mooi, dat had ik ook kunnen zeggen!!)
Oke meiden, geniet lekker verder want de tijd vliegt inderdaad voorbij. Ik heb nog maar 2 daagjes co-schap en dan ook lekker 2 weekjes vrij en daarna.. zijn jullie ook weer in town! En tot die tijd blijf ik jullie avonturen natuurlijk trouw volgen : )
Liefs en een dikke knuffel voor jullie alletwee : D -
01 Oktober 2008 - 17:10
Gea Van 't Hof:
Tjonge, wat een bijzonder mooie maar ook verdrietige ervaringen! Heel veel plezier maar ook sterkte voor de moeilijke momenten gewenst!!!
01 Oktober 2008 - 19:02
Mam Z:
hallo meiden,
Geen wonder als jullie buiken wat overstuur raken van het gevarieerde eten. Geniet van al het goede en lekkers, je weet nooit wat er de volgende dag op het menu staat. De meest ingrijpende fasen van het leven maken jullie van dichtbij mee, geboorte, lijden en sterven. Jullie zullen hierdoor groeien.
Heel leuk om te lezen dat jullie ook tijd van ontspannen en ontdekken hebben. Prachtig, die wilde dieren zo dichtbij.
Geniet ervan en we gaan alweer aftellen hoor.
liefs van mam. -
01 Oktober 2008 - 20:21
Charissa:
Ha Angela!
Gave verhalen weer meid! Ik ben echt stikkie jaloers :D haha! Vooral ook erg gaaf al die dingen di emag je doen enzo, ga je zelf ook nog een kindje op de wereld helpen ;) lijkt me echt coole ervaring!
Ik heb vandaag net saukani weer op vliegtuig geholpen, echt naar mis dr nu al! Ook jammer dat je haar niet even meer gezien hebt! Maar goed kan niet alles hebben he :)!
Hey geniet nog weer lekker van deze week! Dit zijn weken die je je leven niet meer vergeet!
God bless you!
Liefs Charis -
01 Oktober 2008 - 20:24
Leoniek:
Wow, wat een verhalen weer! Ook nare dingen die jullie meemaken zeg, een hele ervaring allemaal...En super dat jullie ook heerlijk genieten van alle natuur en gastvrijheid in Malawi! Veel plezier en succes weer!!
Liefs -
02 Oktober 2008 - 07:01
Michiel En Dineke:
Een verhaal met alle dingen van het leven!
Enerverend om te lezen en zeker ook om mee te maken?!!
Fijn dat jullie nog een maand kunnen blijven, want deze ervaringen zijn onvergetelijk!
Goede week weer en geniet van alle mooie momenten en de verdrietige momenten kunnen jullie gelukkig delen!
groeten van ons,
Michiel, Dineke en Sjoerd -
02 Oktober 2008 - 13:29
Oma Ank.:
Elke week vind het weer prachtig om te lezen wat jullie allemaal meemaken.Leuk ook die photos.Kinders wat byzonder om mensen nabij te staan. ik ben echt wel trots op jullie.Kus van oma Ank -
02 Oktober 2008 - 20:50
Harmen:
Ha Malawi gangers, het was weer ff geleden, maar ik ben weer bij gelezen. Leuk om de verhalen te lezen. Hier gaat het ook goed. Ik geniet nog steeds van het Afrikaanse en nog steeds een hoop werk te doen! Veel zegen en Groeten Harmen -
03 Oktober 2008 - 07:19
Richard En Miranda:
Hey Marieke,
't Blijft boeiend, jullie ervaringen. Ook als je er alleen maar over leest! -
03 Oktober 2008 - 18:09
Trudi:
Hallo meiden,
We hebben eindelijk weer verbinding,zodat we even iets van ons kunnen laten horen. We hebben jullie berichten geleen en gemerkt dat het jullie bevalt in Malawi,leuk hoor maar het begint al welop te schieten, kunnen we jullie nog een paar daagjes in Nkhoma verwachten of zit het er niet in.
Geniet van de laatste weken, "warme" groeten ook van Jan natuurlijk -
04 Oktober 2008 - 04:45
AG & Kate:
Wat doen jullie ontzettend veel ervaring op, en dat allemaal in een paar maanden. Dat lijkt lang als je er naar toe leeft, maar als je 'er in' bent, vliegt de tijd voorbij. Dat is onze ervaring tenminste.
De foto's waren ook weer heel erg mooi, en het is er ontzettend mooi zo te zien.
Inmiddels zijn wij van West Virginia, via Tennessee en Kentucky, vanavond in Illinois beland, waar we morgen en zondag twee concerten geven in de Federal Prison. Zaterdag voor de mannen, zondag voor de vrouwen.
Vandaag kregen we een leuke brief van een vrouw die we in een gevangenis in West Virginia hadden ontmoet. Ze stelde een aantal vragen in haar brief, en twee er van waren, "what are missionaries, and what do they do?" Nou, daar kan ik wel een A4tje over vol schrijven!
Veel sterkte, geniet en God's zegen. -
04 Oktober 2008 - 14:03
Anne (Tevel):
eej!
wat een gave berichten! hoewel ook heftig... maar fijn dat het goed met jullie gaat. ik mis jullie wel bij Ichthus hoorz :)
groetjes! -
04 Oktober 2008 - 18:31
Yvonne:
AAAAH! Vet oneerlijk dat jullie bij die giraffen en zebra's ed zijn geweest! Uiteraard is de rest ook zeeer gaaf, maar dat maakt mij persoonlijk wel even extra jaloers.
Verder is het hier echt al best koud, dus hoop ik dat jullie niet bevriezen of op het vliegtuig terugstappen, zodra jullie weer in Nld zijn.
Ichthus is nog steeds niet hetzelfde zonder jullie .. -
04 Oktober 2008 - 19:48
Laura:
heeey
Pfoeeee hé wat een hoop ervaringen weer!!! Ook een hoop vaginale shit (om t zo maar ff te noemen...)
Genieten jullie nog wel??
Xx -
06 Oktober 2008 - 13:41
Smijn-Pijn:
Heeey!!
Waarom heeft je grote vriend meneer de ik-lijk-op-een-vogelspin-spin je niet opgegeten P...s??
gehehehe:D
Mooie foto's zitten erbij!
Ik speel nu trouwens een stuk dat je met viool kan doen!
jeweetwel... uit dat rooie sonate-boek...:D
Xx Smijn-Djembé